Copyright 2024 - Custom text here

2014

Koetstock 19

'Hier in Kockengen dansen we pas als het donker is'

KOCKENGEN – De negentiende editie van het muziekfestival Koetstock in Kockengen is wederom een succes geworden. De vrijdagavond stond voor een deel in het teken van de WK-voetbalwedstrijd tussen Nederland en Spanje. Tegen de verwachtingen in won Oranje dat duel met 5-1 en kon de sfeer op Koetstock niet meer stuk. Zaterdagmiddag hadden heel veel kinderen het uitstekend naar hun zin op de kindermiddag met gratis ijsjes en pannenkoeken. Zaterdagavond was als vanouds een Koetstockavond voor een breed publiek. Voor iedereen was er wel wat bij en zo'n 1.200 mensen hadden het uitstekend naar hun zin.

'Door Pinksteren hadden we bij het opbouwen een dag minder. Toch verliep alles vlekkeloos. Enkele vutters konden overdag al bouwen aan de bier- en schuiltent, zodat we binnen korte tijd uitstekend op schema zaten. Ik zag dit jaar bij het opbouwen wat nieuwe mensen. Voor mij betekent de week van het opbouwen vooral veel bellen. Immers alles moet er op tijd zijn. Eerst de rijplaten en dan het podium. Vervolgens kunnen de mensen van het licht en geluid hun ding doen. Klopt er iets niet in die volgorde, dan gaat het mis. Mede door de hulp van enkele bereidwillige bedrijven is, zoals altijd, alles op tijd in orde gekomen,' vertelt voorzitter Adrie de Lange.

Vrijdagavond bleek voor de organisatie eigenlijk een generale repetitie. Even nog hier een lampje erbij en daar een gaatje in het hek dichten. Nadat de band Bonemachine het festival had geopend, werd op een groot scherm naar de WK-voetbalwedstrijd Nederland – Spanje gekeken. Toen bleek dat Orange onverwacht een 5-1 overwinning had geboekt, ontstond er een leuke vriendschappelijke sfeer. De band Harvest Moon kon eenvoudig de muzikale draad weer oppakken. 'We hadden vrijdag nogal wat concurrentie van feesten in de omgeving. Het aantal bezoekers bleef wat achter bij voorgaande jaren op de vrijdagavond. Toch was de sfeer uitstekend. De band KinKobra, niet mijn smaak, wist het publiek uitstekend te vermaken. De mensen bleven echt tot 1.00 uur aan het podium staan.'

Kinderen, ouders en grootouders konden zaterdagmiddag op de kindermiddag als zij alleen 's middags zouden komen gratis naar binnen. 'Terwijl ik thuis de pannenkoekenmix aan het maken was, liep het veld snel vol met zo'n 400 mensen. Het bleek een gouden greep. Immers opa's en oma's die naar hun kleinkind kwamen kijken en direct daarna weer vertrokken waren er wel, terwijl zij andere jaren de entree te duur vonden. De kinderen kregen gratis een ijsje en pannenkoeken en dat viel goed in de smaak,' vervolgt de voorzitter.

Zaterdagavond werd de spits afgebeten door de band BEGZ. 'De sfeer zat er vanaf het begin goed in. Ik vond het fantastisch. Zagen we ook drummer Michel Dijkers weer eens op het podium. Ik vond de zaterdagavond waanzinnig gezellig. Er was voor iedereen wat bij. Zelf vond ik de band Mugshot erg goed. Ze spelen ook wel van die Engelse herrie, maar het is gewoon goed.  Vooral de openingsact met z'n allen op de uitbouw van het podium vond ik grandioos. Het is altijd zo dat het publiek op Koetstock laat op gang komt. Hier in Kockengen gaan we pas dansen als het donkers is. Dan ziet iemand anders het niet.

Het is onvoorstelbaar wat voor werk er achter de schermen wordt verricht. Zo is er ruim twee kilometer kabel nodig om het festival op radio, internet en televisie te kunnen uitzenden. We hadden een trailer voor alle apparatuur. Er liep een techneut, gesteund door vier stagiaires, rond om alle signalen op de juiste plaats te krijgen. Je kan je het niet voorstellen. Negentien jaar geleden kochten we voor 49 gulden een partytent om de mannen van het licht en geluid droog te kunnen laten zitten. De tijd is snel veranderd. Volgend jaar vieren we met de twintigste Koetstock een jubileum. Hoe we dat feest gaan invullen gaan we vanaf nu over nadenken,' besluit Adrie de Lange.

Auteur: Gijs Kleinveld

Foto's: Arnoud van Otterloo

myFlickr

myFlickr

myFlickr
f t m

Stage

Publiek

Publiek