Copyright 2024 - Custom text here

2012

Koetstock 17

Beatles-taferelen op Kockenees festival, "Koetstock is eigenlijk een hele grote gezellige verjaardag"

Een band die op het allerlaatste moment bereid werd gevonden om in te vallen, was de grote verrassing op Koetstock. Bij de formatie 30 Past 7 sprongen tientallen gillende meisjes voor het podium. Ware Beatles-taferelen in kockengen. Dat had de organisatie van het muziekfestival in Kockengen in zeventien jaar tijd nog nooit meegemaakt. Ook zaterdagavond was het publiek razend enthousiast vlak voor het podium. Ditmaal liet de band Plaats-Delict, vorig jaar nog de grote verrassing op Koetstock, de harten van menigeen sneller kloppen. De hossende massa liet de veengrond trillen, zo erg zelfs dat een cameraman van RTV Stichte Vecht niet meer kon filmen.

Ieder jaar weer vallen artiesten die op Koetstock komen optreden van de ene in de andere verbazing. Bij de achteringang worden zij begroet door Gert Jan Bouwman, ofwel GJ, met de woorden welkom vrienden. Soms krijgen zij een filosofische gedachte mee. Zoals bijvoorbeeld de zanger van Plaats-Delict kreeg zaterdagavond de boodschap mee dat daar waar het Nederlands elftal faalt, overwint Koetstock altijd. In deze ongewisse maatschappij is en blijft Koetstock overeind, of woorden van gelijke strekking. De zanger van de Urban hip-rockband haalde zijn schouders op. Eenmaal binnen zijn de artiesten verbaasd over het professionele podium en het fantastische licht en geluid van Ed de Bree.

'Vervolgens wordt alles door RTV Stichtse Vecht vastgelegd op beeld en geluid. De artiesten worden na hun optreden opgevangen voor een live-interview, ' vertelt voorzitter Adrie de Lange. ' We hadden dit jaar een top festival. Doordat de in ons dorp bekende muzikanten Charl Peters en Ruud van Leeuwen met enkele vrienden vrijdag de spits afbeten, was het om 20.00 uur al lekker druk op het veld. Met Kockengense ouwe bliksem, zoals zij dat zelf benoemden, zat de sfeer er al vroeg goed in. Verrassend was het optreden van de band 30 Past 7. Jonge jongens helemaal uit Weert die tientallen gillende meisjes voor het podium kregen. Het leken de Beatles wel. Ik vond het fantastisch klinken, maar dat geldt voor alle acts vrijdagavond. Vervolgens lag ik om 6.00 uur in bed en de volgende morgen weer op tijd op om pannenkoekmix te mixen voor de kindermiddag zaterdag. Ruim 380 kinderen met hun ouders op het veld. Ik verbaas mij steeds weer over de verschillende dansgroepjes. Nieuw dit jaar was het muziekspel. Dat was prachtig om te zien. Zo'n klein ventje op een tuba en een klein meisje achter een drumstel.

Voordat we met z'n allen naar het voetbal van het Nederlands elftal tegen Denemarken konden kijken was het nog even stressen. Geen signaal, toch wel het juiste signaal, een stekkertje zus en een verloopstukje zo, precies op tijd werkte de televisie op een groot scherm en enkele grote beeldschermen. Een pluim voor Niels van Leeuwen die dat voor elkaar had gemaakt en daarnaast veel werk heeft verzet om het programma voor elkaar te krijgen,' vervolgt de voorzitter. Ruim 400 man kwamen op het Koetstockterrein naar de wedstrijd van Oranje kijken, waardoor het avondprogramma met een goed gevuld veld begon. 'Al de Oranje supporters kregen honger en dorst, waardoor we in de rust al een groot deel van de patat en hamburgers op waren. We hebben de voorraad snel nog wat aangevuld. Nadat Nederland met 0-1 had verloren was er even een bedompte sfeer, maar de band SheerBlue had de goede sfeer er snel weer in.

Vorig jaar hebben we al kennis gemaakt met de band Plaats-Delict. Dat was een openbaring en dit jaar kwamen de mannen het nog een keer dunnetjes over doen. Geweldig om te horen dat zij het zo naar hun zin hebben op Koetstock. De interactie met het publiek was prachtig om te zien. Ze gaven T-shirts en CD's weg, haalden een enthousiaste fan op het podium en lieten de veengrond trillen. Met de slotband van zaterdag ben ik vier jaar bezig geweest om ze naar Kockengen te krijgen. Ik ken ze al langer van het Tropenkolderfeest. Tien mannen en vrouwen op het podium die geen moment stil staan. Met de Retteketet Showband is het altijd feest. Echter om die band te boeken moet je toch denken aan zo'n € 3.000,-. Maar daar doen wij niet aan bij Koetstock. Iedereen treedt belangeloos op, gratis en voor niets. Dit jaar had ik de Retteketet Showband eindelijk zo ver en ze hebben er geen spijt van. Wel werden ze zenuwachtig toen Plaats-Delict aan het spelen was. Het was al één groot feest op het veld en ga daar maar een overheen. De zanger heeft zijn playlist wel drie keer veranderd. Uiteindelijk lukte het de tienkoppige band de boel op stelten te zetten. Even maakte ik mij zorgen. Ik stond naast een trouwe Koetstock bezoeker en die zij: Een nummer van Guus Meeuwis, wat moeten we daar mee? Na drie nummers was ze helemaal om en danste als vanouds. Het deed mij goed te zien dat iedereen het naar zijn/haar zin had. Koetstock is eigenlijk een grote gezellige verjaardag,' besluit Adrie de Lange.

Geschreven door: Gijs Kleinveld

Foto's: Arnoud van Otterloo

myFlickr

myFlickr

f t m

Stage

Publiek

Publiek