Copyright 2023 - Custom text here

2006

Koetstock 11

AiiGHT!! sluit Koetstock met moddervette beats en soulvolle zang

KOCKENGEN - Zon, heel veel zon en temperaturen die uitkwamen boven de 27 graden waren perfecte omstandigheden bij de elfde editie van het muziekfestival Koetstock. Bovendien kon het publiek genieten van uitstekende muziek in allerlei genres. Na het traditionele ‘Kockengen voor Kockengen’, met optredens van danseressen van Vineo, Melodyband 77, het koor Ezidako en de Chameleon Big Band, traden liefst negen bands voor het voetlicht.

Bij de bands werd het spits afgebeten door AXE. De gelouterde Peter Jan Kleevens, virtuoos op toetsen, formeerde de band drie jaar terug rondom de toen 14 jarige zangeres Franka. Inmiddels 17 jaar zong het zangtalent nummers van Deep Purple en Whitesnake met een rauwe stem alsof ze al jaren rookt en drinkt. AXE is waarschijnlijk de enige hardrockband zonder gitaar en met wellicht de jongste hardrock zangeres van Nederland. De bluesband Hooker bracht zowel slow- als swingende blues en rocknummers van bluesgiganten. Aansluitend was het de beurt aan De Nieuwe Vrolijkheid. De karakteristieke, fragmentarische noisepop van deze Haagse Band was voor de één wellicht iets te expirimenteel, voor de ander een zeer aangename sound. Een waardevolle aanvulling van het brede Koetstockprogramma. Van dit drietal gaan we meer horen...

De zeskoppige formatie The Lords of Indifference uit België was met de pittige metalmuziek duidelijk voor liefhebbers. Echter het vakmanschap voerde de boventoon in het ijzersterke optreden op het festivalterrein in Kockengen. Eveneens uit België maakte de band Valkyre met invloeden uit de gothic-metal, klassieke muziek, folk en melodieuze metal, een meer dan bijzondere indruk. Dat de band Silver de landelijke halve finale in Paradiso bereikte bij de Clash of the Coverbands was, zo bleek op Koetstock, geen toeval. Met basgitaar/zang, drums en gitaar/zang verbaasde de drie muzikanten het publiek met songs van onder meer Jimmy Hendriks.

Onder het motto gezellug, met een grote knipoog naar het Nederlandse levenslied vermaakte de formatie Willie en de Billies, compleet met zo nu en dan vier saxen, trompet en trombone de aanwezigen met het beste uit het repertoire van onder meer Andre Hazes, Henk Wijngaard en Ben Cramer. Het legendarische lied ‘Waarom kreeg ik van jou een straatverbod’ werd luidkeels meegezongen. Toen de danseressen van Holiday Dancers het podium betraden was het plotseling dringen voor de dranghekken. Vorig jaar opende de band Vander met succes het Koetstock festival, waardoor de formatie ditmaal een plaats in het avondprogramma verdiende. Met herkenbare covers van de jaren 70 tot nu, van onder meer The Stones, Beatles, David Bowie Dire Straits en Bon Jovi werden de oudere jongeren op hun wenken bediend.

Verrassend was de afsluiter van Koetstock 2006. Anders dan andere jaren was de organisatie van mening met een band die vooral de jongeren zou aanspreken. De formatie AiiGHT!! bleek in staat een show neer te zetten die het Koetstockpubliek bijzonder pakte. De vier instrumentalisten en drie zangeressen bleken zeer professionele muzikanten die zich richten op de zogenaamde zwarte muziek. R'n'B, Soul, Dance, Timbaland en Hip-Hip gemixed in een opzwepend 'urban cover' optreden. Moddervette beats, soulvolle zang, heftige hooks en verrassende eigen inbreng maakten de show compleet.

Stichtingsvoorzitter Adrie de Lange was de dag bijna zonder zorgen door gekomen. "Het liep allemaal fantastisch. ’s Avonds was het veld weer lekker vol en we hadden een meer dan uitstekend programma. Dat de belangstelling ’s middags een beetje tegen viel is jammer, maar daar gaat de organisatie zich over beraden. Aan het programma kan het niet liggen, dat was volgens mij kwalitatief het beste in al die elf jaar. We gaan ons bezinnen over hoe Koetstock de komende jaren er uit moet gaan zien", vertelt de voorzitter. De organisatie kreeg van de Voedsel en Waren Autoriteit een compliment. Er werd een strak beleid gevoerd als het gaat over de verkoop van alcohol en dan met name het niet verkopen van alcohol aan jongeren onder de 16 jaar.

Het terrein van zwem- en recreatiepark De Koet, dat voor zaterdag was omgetoverd tot een festivalterrein, moest zondag weer helemaal leeg zijn. Immers er werd een warme dag verwacht en dan moet er gezwommen kunnen worden. "Wederom stond ik te kijken van de ongelooflijke inzet van vrijwilligers. Zondag even na 10.00 uur waren er zo'n dertig jongens in de leeftijd van 15 tot 20 jaar druk in de weer om de boel weer op te ruimen. We moesten, nadat velen pas om een uur of vier naar bed gingen, vroeg beginnen want om 15.00 uur speelde Nederland op het WK. Die jongens hebben fantastisch gewerkt, om 14.45 waren we klaar, waarna we voetbal hebben gekeken. Een week lang hebben dagelijks zo'n dertig vrijwilligers hard gewerkt bij de opbouw van het festivalterrein. Ook de bekende schuiltent werd gebouwd. Ditmaal werd de tent gebruikt om een plekje in de schaduw te zoeken. De verkoop van water was hoger dan ooit. "Het is allemaal vlekkeloos verlopen. Geen ruzie, geen opstootjes en na afloop geen vandalisme in het dorp", besluit Adrie de Lange.

Geschreven door: Gijs Kleinveld

Foto's: Arnoud van Otterloo

myFlickr

f t m

Stage

Publiek

Publiek