Copyright 2023 - Custom text here

2002

Koetstock 7

DIS, Cremlin en Allez Mama absolute toppers op Koetstock 2002

Koetstock is in Kockengen en omgeving inmiddels een begrip. Twaalf uur live-muziek op het terrein van zwem en recreatiepark De Koet. Onder het motto 'Kockengen voor Kockengen' 's middags met plaatselijke artiesten, als koren, solisten, big band en soundmix en 's avonds met bands. Op de zevende editie van het festival, dat zaterdag werd gehouden, passeerden diverse kwalitatief goede bands van verschillende pluimage de revue. Louter voor de eer, immers de opbrengt van het evenement is voor het goede doel dus werkt iedereen belangeloos mee. Zo'n 2000 bezoekers namen de klanken van de diverse muziekstijlen tot zich en genoten in een gemoedelijke sfeer.

Na diverse vergaderingen, werven van bands, luisteren van demo's, het samenstellen van het programma, het ronselen van zo'n honderd vrijwilligers, het zoeken naar sponsors, bestellen van apparatuur en regelen van materieaal voor de biertent begint de maandag voor Koetstock voor ruim 30 vrijwilligers het echte werk. Het festivalterrein moet in orde gemaakt worden. Dat betekent het bouwen van de biertent, de schuiltent, het plaatsen van hekken, opbouwen van het podium, het installeren van licht en geluid.

Zaterdagmorgen vlak voordat het programma begint worden de laatste puntjes op de i gezet. Menig zweetdruppel is er al gevallen. Diverse keren spoedoverleg. Nog even snel wat spullen halen. Het weer is goed. Er is geen regen voorspelt, maar een flinke onweersbui de vorige avond heeft het veld behoorlijk drassig gemaakt. Vrijwilliger Jos de Hoop tovert een waterstofzuiger uit zijn stationwagen zodat de laatste plassen op het terrein kunnen worden weggehaald.

Om 12.00 uur precies gaf presentator Ruud van Leeuwen het startsein. De Jeugd Big Band Kockengen beet het spits af. Langzaam maar zeker nam het bezoekersaantal toe. Halverwege het middagprogramma was het drukker dan bij de voorgaande edities. Na de klanken van Splendid Voices toonden twee groepen van Vineo dance het beste van hun kunnen. Het kinderkoor Doornemini's zorgde voor vrolijke liedjes, waarna Streetdance Kockengen voor een welkome break verantwoordelijk was. De 13-jarige Anita van Loenhoud nam voor de zevende keer deel aan Koetstock.

Naast een solo-optreden zong zij samen met een vriendin van Kinderen voor Kinderen twee songs. Opzienbarend was het succes van de soundmixact van de zes moeders die liedjes van de Dolly Dots brachten. Na het ouderkoor Ezidako en de danseressen van D & A Holiday betrad even na half vier de eerste band het podium. De band DIS van de broers Benjamin en Daniel Mathot en de broers Roel en Remco Menting is kennelijk behoorlijk populair in de regio. Veel liefhebbers van thrash-metal met symfonische invloeden hadden de weg naar Kockengen weten te vinden. Op de klanken van hun favoriete band vermaakten de fans zich met het zogenaamde pogo├źn, een manier van dansen waarbij iedereen gegroepeerd nogal wild tegen elkaar botst, met stagediving, waarbij bij toerbeurt verschillende fans boven de hoofden van de anderen werden gedragen. Muzikaal stak DIS sterk in elkaar. Met name de tempowisselingen werden bijzonder goed uitgevoerd. De afwisseling van pittige gitaarmuziek, viool en zang, ondersteund met stevige drums en goed lopende baspartijen maakt de band tot een uitstekend geheel. Dis had een hele schare fans meegenomen, die zich in het mooi weer op de klanken van hun favoriet uitstekend vermaakten.

Stevige nederpop met een vleugje Renkum, zo omschreef de band Oud Zeer zelf de muziek die zij spelen. Louter eigen Nederlandstalige nummers, waarvan de song Boodschappen doen het meest tot de verbeelding sprak. Opvallend aan de band Matzko was het fraaie stemgeluid van zangeres Heike Ceresa, die daarnaast ook gitaar en dwarsfluit bespeelde. De Zydeco-band Allez Mama had de pech Kockengen rond 18.00 uur moet eten en dat bij voorkeur thuis doet. Desondanks bracht de band met de door blues, funk, folk soul en rapp & roll doorspekte muziek met veel overtuiging. De bezieling droop ervan af. Toen vervolgens de danseressen van The Brooklyn Stars het podium betraden, was Kockengen, met name het mannelijke deel van het publiek, kennelijk uitgegeten.

Speciaal voor Koetstock was de band Cremlin uit Den Helder komen reizen. Met enig bravoure bewees de formatie techno-rock van een hoogstaand niveau als live-band op het Kockengense podium te kunnen brengen. De Kockengense band Cripple Joe was inmiddels niet meer weg te denken op Koetstock. De zangeressen Jolanda Dhondt en Linda Jongeneel, duizendpoot Erick de Hoop, gitarist Peter Onderwater, bassist Patrick van Lijen drummer Michiel Romijn en drummer Niels kunnen voor het Kockengense publiek niet meer stuk. De band gaf met covers van onder meer Anouk, Sass Jordan en Skunk Anasie voor de derde keer acte de presence op het festival.

De woerdense band Nimble Feet had de eer Koetstock 2002 te mogen afsluiten. Ondanks dat de band onlangs werd uitgebreid naar zes leden, beklommen vijf van hen het podium. De kwaliteit was er niet minder om. Met een mengeling van folk en country-rock, met hier en daar een knipoog naar de blues, richtte de door de wol geverfde band zich vooral op de wat oudere jongeren. Echter aan de energie van toetsenist en mondharmonicaspeler Gerard van de Helder viel niet af te lezen dat de bandleden zelf inmiddels de 40 ruim zijn gepasseerd. De voormalige inwoner van Kockengen kreeg met name door de fratsen die hij met zijn mondharmonica uithaalde veelvuldig een ovationeel applaus.

Nadat Nimble Feet de laatste noot had gespeeld, betrad even na middernacht organisator Adrie de Lange het podium. Zijn slotwoord richtte hij tot de meer dan honderd vrijwilligers die zaterdag druk waren geweest, de vele sponsors de het evenement mogelijk maken en de mensen van de organisatie, die inmiddels in een stichtingsbestuur hebben plaats genomen. Traditiegetrouw sloot De Lange af met de woorden "bedankt! en tot volgend jaar. Tot Koetstock 2003". De vrijwilligers konden weer aan het werk. Immers de volgende dag moest er weer gezwommen worden in het zwembad. Het terrein moest weer schoon en alles moest worden opgeruimd. Voor de inwendige mens kregen de zwoegers in de nacht van Ad Wolf soep, belegde broodjes en salade. Gezien de reacties van het 2000 koppige publiek is de organisatie er uitstekend in geslaagd voor een breed publiek een gevarieerd programma samen te stellen.

f t m

Stage

Publiek

Publiek